dg club

"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hur kan vi förebygga utveckling av typ 2-diabetes i olika populationer?

Forskningsprojekt I ett globalt perspektiv ökar risken för utveckling av typ 2-diabetes, med en kraftigt ökad risk i södra delarna av Afrika. Det förefaller finnas påtagliga skillnader i utvecklingen av denna sjukdom mellan olika befolkningsgrupper. Målet med projektet är att kunna förutsäga vilka som har en särskilt hög risk för att utveckla typ 2-diabetes för att i nästa steg kunna ge råd om lämpliga och kostnadseffektiva dieter som kan förhindra sjukdomsutveckling.

Vi avser att försöka förstå de skillnader i utveckling av typ 2-diabetes som ses mellan olika befolkningsgrupper. Det övergripande målet är att kunna förutsäga vilka som har en särskilt hög risk för att utveckla typ 2-diabetes för att i nästa steg kunna ge råd om lämpliga dieter för att motverka sjukdomsutveckling. Projektet är ett samarbete mellan forskare i Afrika och Europa där man studerar invånare från Sydafrika, Ghana samt Sverige. I projektet ingår detaljerade analyser i blodet av proteiner samt diet-kopplade nedbrytningsprodukter som relateras till risk för förhöjda blodsockernivåer.

Svensk koordinator

Tommy Olsson
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-785 18 45

±Ê°ù´ÇÂá±ð°ì³Ùö±¹±ð°ù²õ¾±°ì³Ù

Projektperiod:

2023-05-01 – 2033-05-01

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Institutionen för omvårdnad, Medicinsk fakultet

¹ó´Ç°ù²õ°ì²Ô¾±²Ô²µ²õ´Ç³¾°ùÃ¥»å±ð

Folkhälsovetenskap och hälsovetenskap, Klinisk medicin, Molekylär medicin

Externa finansiärer

Vinnova

Projektbeskrivning

Bakgrund

I ett globalt perspektiv ökar risken för utveckling av typ 2-diabetes, med en påtagligt ökad risk i södra delarna av Afrika. Det förefaller finnas påtagliga skillnader i utvecklingen av denna sjukdom mellan olika befolkningsgrupper. Målet med projektet är att kunna förutsäga vilka som har en särskilt hög risk för att utveckla typ 2-diabetes för att i nästa steg kunna ge råd om lämpliga och kostnadseffektiva dieter för att motverka risk för sjukdomsutveckling i olika populationer.

Metoder

Projektet är ett samarbete mellan forskare i Afrika och Europa där man studerar invånare från Sydafrika, Ghana samt Sverige. I Sverige används prover och data (livsstil- och kostdata) insamlade inom  the Northern Sweden Health and Disease Study (NSHDS) från deltagare som har deltagit i SCAPIS-studien i Umeå. Detaljerade analyser av proteiner samt olika diet-kopplade nedbrytningsprodukter i blodet görs och relateras till risk för förhöjda blodsockernivåer. I nästa steg görs intervjustudier med individer med ökad risk för insjuknande i typ 2-diabetes, representanter för patientorganisationer samt sjukvårdspersonal för att bedöma genomförbarhet av föreslagna dietinterventioner i olika populationer. Parallellt med detta görs analyser av kostnadseffektivitet av möjliga dietinterventioner.

 

För studiedeltagare

För dig som tidigare har deltagit i NSHDS och som har lämnat prov och/eller data till forskning finns mer information om hur personuppgifter behandlas i forskningsprojektet här: Information till deltagare i studier.

 

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-01-29