Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2007-05-30
Reviderad av: Lena Forsberg, 2009-11-12
±õ²Ô²Ô±ð³óÃ¥±ô±ô
Kursen ger en politisk och historisk bakgrund till det moderna svenska samhället samt en presentation av förändringar i statsskick och förändringar i den kommunala självstyrelsen i ett internationellt perspektiv. Vidare presenteras konsekvenserna av den europeiska integrationen för den svenska samhällsmodellen. Förändringar i den offentliga förvaltningens organisation, verksamhet, reglering och finansiering behandlas också. Massmedier och politik samt massmedier och den enskilde individen studeras samt informationsprocessen mellan myndigheter och individ.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
- förstå och tillämpa olika demokratimodeller
- redogöra för den svenska förvaltningens uppbyggnad, samt förvaltningsförfarandet, alltifrån initiativ över beredning och beslut till verkställighet och besvär
- att översiktligt beskriva och jämföra politik och förvaltning i Sverige och vissa andra länder
- översiktligt kunna beskriva det svenska politiska systemet och EU:s politiska system samt länken dem emellan
- genomföra kritiskt granskande och konstruktiva analyser av aktuella samhällsförhållanden.
µþ±ð³óö°ù¾±²µ³ó±ð³Ù²õ°ì°ù²¹±¹
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande kan tilldelas ytterligare uppgifter.
Examination
De studerandes kunskaper bedöms genom skriftliga prov och muntliga redovisningar. Examinationsformerna varierar beroende på vilka undervisningsformer som tillämpats. Således förekommer skriftliga och muntliga prov på föreläsningar och kurslitteratur. Rapporter, föredragningar och recensionsuppgifter liksom aktivitet vid seminarier kan också bilda underlag för betygsättning. Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För att få Väl godkänd på kursen krävs att den studerande visar god förmåga att genomföra kritiskt granskande och konstruktiva analyser av samhällsfenomen som behandlas under kursen.
Studerande som två gånger underkänts på prov har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att ny betygsättande lärare utses.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs/moment görs av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av fakultetsnämnden för lärarutbildning. Ansökan om tillgodoräknande av hel kurs görs på särskild blankett som finns tillgänglig på Lärarutbildningens studerandeexpedition.
Litteratur
Giltig från:
2009 vecka 49
Artikelsamling: Regeringsformen, Kommunallagen och Förvaltningslagen
Artiklar kan tillkomma
Lidström Anders Kommunsystem i Europa 2., omarb. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 270 s. : ISBN: 91-47-06214-2
Lindahl Rutger Utländska politiska system Stockholm : SNS Förlag : 2006 :
Petersson Olof Den offentliga makten 2:a upplagan : Stockholm : SNS förlag : 2009 :
Demokratirådets rapport 1998: Demokrati och medborgarskap Petersson Olof, m fl Stockholm : SNS Förlag : 1998 :
Tallberg Jonas EU:s politiska system 4:e uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 224 s. : ISBN: 978-91-44-03441-6